info@hairmasters.nl Bellen Whatsapp

Haaruitval: oorzaken en oplossingen

Heeft u last van haaruitval en verlangt u terug naar de dagen waar dit niet zo was? Wordt u haardos met de dag dunner, maar ziet u liever het omgekeerd? Misschien dat Hairmasters u kan helpen! Er zijn diverse redenen waarom mensen haar verliezen. Voor sommige oorzaken van kaal worden of inhammen zijn er oplossingen zoals meer water drinken, gezonder eten of juist minder werkdruk op uzelf leggen. Indien haarverlies ontstaat door ziektes, medicijnen of chemotherapie kunnen andere oplossingen een uitkomst bieden. Denkt u hierbij aan een pruik, toupet of haarstukje. Hairmasters heeft meer dan 55 jaar ervaring en heeft talloze haarspecialisten in dienst. Wij beantwoorden graag al uw vragen en komen graag met u tot een gepaste oplossing voor uw haaruitval. 

Neem contact op!

Oorzaken van haaruitval

Voordat we kijken naar de oorzaken van haaruitval, vertellen we graag wat meer over de cyclus van een haar. Hoe groeit een haar en door welke fases gaat een haar? Elke individuele haar op het hoofd heeft een haargroeicyclus waarbij drie fases doorlopen worden. Het begint allemaal met de groeifase, daarna gaat de haar door in de overgangsfase om tenslotte tot de afbraakfase te komen. Een complete cyclus van een haar is twee tot zeven jaar. De groeifase duurt tussen de twee tot zeven jaar, afhankelijk van de soort haar. De overgangsfase duurt maar twee tot drie weken. In deze fase stopt de haar met groeien en maakt zich los. In de afbraakfase valt de haar uit. Het is dus helemaal niet vreemd als u haren terug vindt op het kussen, in de douche of in de haarborstel.

Ieder mens verliest gemiddeld honderd haren per dag. Dat klinkt misschien als ontzettend veel, maar toch merkt u hier niets van. Wanneer uw haar namelijk groeit, komen er dagelijks tal van nieuwe haren bij waardoor het verschil niet zichtbaar is. Indien u echter merkt dat uw haardos dunner wordt, u kale plekken krijgt, of wanneer u haren verliest in een bepaald patroon, kan er sprake zijn van haaruitval. Dan vallen er dus meer haren uit, dan dat er bij komen. Hoe dat precies zit, beschrijven we hieronder. 

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer u haren verliest naarmate u ouder wordt is er vaak sprake van “alopecia adrogenetica”. Alopecia adrogenetica beweegt zich voort in een bepaald patroon—u verliest u haren geleidelijk naarmate de jaren verstrijken. Wanneer er sprake is van plotseling haarverlies in de vorm van één of meer kale plekken, is er sprake van “alopecia areata”. U kunt deze plekken herkennen aan haar vorm: rond of ovaal. Bij diffuse haaruitval verliest u meer dan honderd haren per dag, waardoor uw haardos dunner wordt. Diffuse haaruitval kan ontstaan door een ijzertekort, koorts, stress, te laag gewicht, bevalling, medicijnen, een operatie of ziekte. 

Een laatste, en bovendien veel vergeten, reden voor haaruitval is het kapsel en/of hoofdbedekking. Wanneer u regelmatig (te) strakke hoofddeksels zoals petten, hoeden of veiligheidshelmen draagt, staat er te veel kracht op de haren. Hetzelfde geldt voor een (te) strakke knot, paardenstaart of haar-extensies. Teveel kracht op de haren zorgt ervoor dat de haren afbreken en dat u last krijgt van haaruitval. 

Tips tegen haaruitval

Indien er geen sprake is van een ziekte, therapie of andere medische oorzaken, zijn er diverse tips die u kunnen helpen bij het voorkomen van haaruitval. Hieronder worden diverse tips besproken:

  • Vermijd stressvolle situaties – In veel gevallen van haaruitval is de oorzaak stress. Indien u veel te maken heeft met stressvolle situaties, zowel op het werk als thuis, kan dit lijden tot haaruitval. Uw lichaam maakt stresshormonen aan die een negatieve uitwerking (kan) hebben op uw haarzakjes. Wanneer de haarzakjes gaan ontsteken zullen uw haren uitvallen. 
  • Vermijd föhns, krul- en stijltangen – Tijdens het stylen van uw haar met een föhn, krul- of stijltang, maakt u gebruik van apparaten die zeer veel warmte afgeven. De hitte tast uw haren aan waardoor deze ‘breken’ en niet meer groeien. Indien u deze apparaten wel wilt gebruiken, raden wij aan om beschermende lotions en/of haarcrèmes te gebruiken die de schade kunnen beperken.
  • Draag het haar niet te strak, bijvoorbeeld wanneer het in een staart wordt gedragen. Let ook op met het bedekken van het haar en draag geen strakke petten of hoeden.
  • Eet ijzerrijke voeding – Eén veel voorkomende oorzaak voor haaruitval is een ijzertekort. Indien uw lichaam te weinig voedingsstoffen en mineralen, zoals ijzer, binnenkrijgt kan uw haar uitvallen. Zorg hierom voor een ijzerrijkdieet. Eet voldoende vlees, vis, noten en volkorenproducten om uw ijzergehalte op peil te houden.
  • Een andere kleur in het haar? Probeer verven van het haar te vermijden als dit niet nodig is. In de verf zitten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het haar en de hoofdhuid.
  • Naar bed? Maak het haar niet vast en slaap bij voorkeur met het haar los. Wanneer het in de nacht vast zit, kan er spanning ontstaan op haarwortels en dit kan nadelig zijn voor de haren

Oplossingen voor haaruitval

Soms is één van de bovenstaande oplossingen niet voldoende om uw haaruitval te verhelpen. Dit geldt onder andere wanneer er sprake is van een genetische factor, u (chemo)therapie ondergaat of wanneer u te maken heeft met een ziekte. Bij Hairmasters kunnen wij het verlies van uw haar en het mogelijke verdriet niet wegnemen. Wel kunnen wij ervoor zorgen dat u een haarwerk krijgt waar u zich fijn bij voelt. Kapsels die passen bij uw eigen ik, uw persoonlijkheid. De haarwerkspecialisten van Hairmasters helpen u graag bij het kiezen van het juiste haarwerk. Het wordt uw haar, uw keuze.

Bij Hairmasters bieden wij haarwerken aan voor mannen, vrouwen en kinderen. Onze haarwerken variëren van pruiken naar toupets en haarstukjes. Bij Hairmasters vinden wij het belangrijk dat u ons haarwerk ziet als een toevoeging en niet als een belemmering. Wij besteden daarom veel aandacht aan het vinden van het juiste model en pasvorm. Samen met u bekijken we welk haarwerk het beste bij u past!

In het ruime assortiment van Hairmasters vindt u talloze pruiken, toupets en haarstukjes. Ieder met een eigen uitstraling. Wij bieden haarwerken aan in vrijwel iedere kleur, ieder model en met ieder haartype. U kunt zelfs kiezen of u een haarwerk wilt van 100% menselijk haar of van synthetisch haar. Daarnaast is het zelfs mogelijk om uw haarwerk samen met één van onze haarspecialisten samen te stellen. U creëert dan een haarwerk op maat wat volledig bij u past. Uiteraard kunt u kiezen tussen onze confectie (kant-en-klare) modellen. Deze laatsten beschikken over een snelle levering. 

Ongeacht voor welk haarwerk u kiest, u bent bij Hairmasters altijd gegarandeerd van een uitstekende kwaliteit.

Neem vrijblijvend contact op met Hairmasters

Wilt u weten wat Hairmasters voor u kan betekenen op het gebied van haaruitval? Wilt u samen met één van onze specialisten kijken naar de mogelijke oplossingen? Neem dan contact met ons op en plan een vrijblijvend adviesgesprek in. Samen bekijken we de opties en komen we tot de juiste oplossing. 

U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0546 – 65 69 28 of een e-mail te sturen naar info@hairmasters.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen. Uiteraard kunt u ook één van onze locaties bezoeken. Hairmasters heeft meerdere vestigingen verspreid door heel Nederland. Met behulp van ons handige overzicht kunt u eenvoudig zien welke vestiging het dichtst bij u in de buurt zit. Wij zien u graag tegemoet en beantwoorden met plezier al uw vragen over haaruitval.

Neem contact op!

Wij werken o.a. samen met: