info@hairmasters.nl Bellen Whatsapp

Trichotillomanie

Trichotillomanie wordt vaak in een adem genoemd met de haarziekte alopecia. Bij alopecia krijg je door een auto-immuunziekte kale plekken op het hoofd. In tegenstelling tot alopecia is trichotillomanie een aandoening waarbij de haren door de persoon zelf worden uitgetrokken. Dit wordt dus niet door je eigen afweersysteem gedaan. Dit zullen in de meeste gevallen de haren op de hoofdhuid zijn. In enkele gevallen kunnen ook de wimpers en wenkbrauwen worden uitgetrokken. Het uittrekken van de haren gebeurt in veel gevallen onbewust, maar het is vaak een vorm van dwangmatig gedrag. 

Trichotillomanie in zijn ergste vorm komt het vaakste voor bij meisjes en vrouwen tussen de 12 en 40 jaar. De haar uittrekken ziekte wordt ook wel gezien als een vorm van zelfbeschadiging. Haren uit hoofd trekken kan ernstige vormen aannemen met als gevolg permanente kale plekken, waar het haar door veelvuldig trekken niet meer terugkomt. Trichotillomanie is een psychische aandoening waarbij iemand als een soort obsessieve compulsieve stoornis de haren uit het hoofd trekt. 

Ontstaan van trichotillomanie

Vaak begint trichotillomanie al op jonge leeftijd. Dan is het meestal nog onschuldig gedrag. Wanneer deze ziekte ontstaat bij jonge kinderen, dan trekken deze de haren echter vaak onbewust uit. Het wordt dan een soort van gewoonte om het te doen, vergelijkbaar met duimzuigen. Het kan echter ook dan al duiden op een psychische stoornis, dus op tijd hulp zoeken of advies inwinnen van de huisarts is altijd een goed idee. 

Hoe ouder iemand wordt, hoe dwangmatiger het haren uittrekken kan worden. Vaak is trichotillomanie een psychiatrische aandoening waarvoor behandeling vereist is. Trichotillomanie komt in vlagen. Bij hoge stress of in bepaalde triggerende situaties zal het haar uittrekken ernstiger worden. Echte oorzaken van trichotillomanie zijn per persoon verschillend.

Wanneer de aandoening lang aanhoudt, kunnen er kale plekken op het hoofd ontstaan. In de meeste gevallen ontstaan deze op het voorhoofd of bij de slapen van het hoofd. Patiënten met trichotillomanie willen niet kaal zijn, maar zij trekken dwangmatig hun haren uit. De kale plek zal bovendien nooit helemaal mooi rond zijn, wat bij alopecia wel het geval is. De plek kenmerkt zich vaak door verschil in lengte, door het uittrekken van haren. 

Trichotillomanie met een dwangmatige oorzaak gaat nooit vanzelf over. Een trichotillomanie behandeling is dan gedragstherapie of psychiatrische begeleiding. Dit om het dwangmatig uittrekken van het haar te stoppen. Iemand die lijdt aan trichotillomanie stopt meestal niet vanzelf. In tegenstelling tot alopecia kun je met gedragstherapie of trichotillomanie therapie vaak mensen met deze aandoening heel goed helpen.

Hairmasters voorziet u van passend advies

Ook met trichotillomanie kunnen kale plekken ontstaan. Haren trekken zorgt ervoor dat deze vaak met wortel en al verwijderd wordt. Dit zorgt ervoor dat het haar steeds dunner wordt en er kale plekken ontstaan, net zoals bij andere haarziekten, zoals alopecia areata. Mensen met trichotillomanie kunnen in het begin nog camoufleren dat zij hun eigen haren uittrekken. Soms dragen zij een sjaal, muts of pet of hebben zij een bepaalde scheiding in het haar om de kale plekken te verbergen. 

Stoppen met het eigen haren uit te trekken is lastig, maar kan wel. Met goede therapie kunt u ermee stoppen. Helaas is eventuele schade aan uw haarwortels vaak onvermijdelijk, maar doorlopen met kale plekken op uw hoofd, hoeft zeker niet!

Bij Hairmasters hebben wij meer dan 55 jaar ervaring en zijn wij gespecialiseerd in het maken van pruiken, toupets of haarstukken. Onze haarspecialisten kunnen u daar goed bij helpen en in adviseren. Wij hebben verschillende soorten oplossingen, denk daarbij aan pruiken uit echt haar of synthetisch haar, maar ook speciaal op maat gemaakte pruiken

Om met u te kijken naar de verschillende soorten haarwerken is het mogelijk om vrijblijvend een gesprek aan te vragen. Wij kunnen tijdens dit gesprek eventuele vragen die u heeft beantwoorden en u voorzien van deskundig en persoonlijk advies.

Heeft u last van trichotillomanie en wilt u graag een afspraken maken om te zien welke mogelijkheden er zijn om dit te camoufleren? Kom dan vrijblijvend bij ons langs voor een advies op maat en laat uw situatie verder beoordelen! U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0546 – 65 69 28 of een e-mail te sturen naar info@hairmasters.nl. De vestigingen van Hairmasters vindt u door heel Nederland. Onze deskundige haarspecialisten staan voor u klaar om u te voorzien van een passend advies.

Wij werken o.a. samen met: