Alopecia areata

Alopecia areata is te omschrijven als een goedaardige haarziekte. Het is een ziekte aan de wortels van het haar. Hierdoor ontstaat pleksgewijze kaalheid. Dat is direct ook de verklaring van de naam. Areata staat voor pleksgewijze en alopecia betekent kaalheid. Wanneer er sprake is van deze ziekte kan het niet alleen op de hoofdhuid optreden. ook de wenkbrauwen, baard en okselharen kunnen uitvallen.

De aandoening alopecia areata is geen zeldzame aandoening. Het komt bij ongeveer 0,05 tot 0,1 procent van de bevolking voor. Er is geen onderscheid in mannen en vrouwen, beiden kunnen de ziekte krijgen. Zelfs bij kinderen kan deze ziekte voorkomen, ook wanneer deze nog erg jong zijn. De ziekte ontstaat wel vaak voor het veertigste jaar en hierin ontstaan dan ook de eerste kale plekken.

Neem contact op!

Ontstaan van de haarziekte

Eigenlijk is de ziekte een ontsteking van de haarwortels. Er ontstaat een plaatselijk ontstekingreactie rond de haarwortels en hierdoor wordt de wortel belemmert in de functie. Hierdoor worden misvormde haren geproduceerd die heel snel afbreken of er groeien uit de aangetaste wortels helemaal geen haren meer. Wat bij deze ziekte wel belangrijk is om te weten. De haarwortels worden niet blijvend beschadigd. Wanneer de ontsteking verdwenen is, kan de haarwortel weer gewoon functioneren en kan de haargroei terugkeren. De oorzaak van de haarziekte alopecia areata is onbekend maar er wordt nu vanuit gegaan dat het gaan om een auto-immuunziekte. Het eigen afweermechanisme van het lichaam reageert te sterk op de eigen haarwortel. Het kan ook gebeuren dat alopecia areata zich openbaart na een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen. Dit zijn dan echter niet de werkelijke oorzaken, de ziekte is al aanwezig en de infectie of de medicijnen zorgen er alleen maar voor dat de ziekte echt doorbreekt.

Herkennen van alopecia areata

Wanneer u vermoedt dat er alopecia areata is opgetreden, dan zijn er manieren om dit herkennen. De plekken waar de haarwortels worden aangetast zijn vaak ovaal of rond. In deze plekken vallen eigenlijk alle haren uit en de huid eromheen is niet aangetast en hier is een normale haargroei te zien. Door de ziekte ontstaan kale gebieden. Dit kan een plek zijn maar het kunnen ook meerdere plekken zijn. Op de plek zelf is aan de huid niets te zien, er zullen geen littekens of iets dergelijks ontstaan. De haarwortels in de kale plek zijn nog goed te zien. Aan de randen van de kale plekken kunnen misvormde haren groeien.

Alopecia areata kan in vlagen optreden. Er is vaak geen jeuk of pijn en u zult er in eerste instantie dus zelf weinig van merken. We horen vaak dat het eerst door familie of vrienden wordt opgemerkt. De ziekte gaat verder niet gepaard met andere klachten en wanneer u de ziekte heeft zult u dus verder prima gezond zijn. Uiteraard kan de ziekte wel voor onzekerheid zorgen.

Haarstukken om alopecia areata te verbergen

Storende plekken kunnen goed gecamoufleerd worden met een pruik of een haarstuk. In veel gevallen zal de verzekering een vergoedingsregel hanteren. De huisarts kan eenvoudig de diagnose stellen en bij twijfel kan er nog voor gekozen worden om een eventuele andere ziekten uit te sluiten. Heeft u last van deze ziekte en wilt u de plekken camoufleren? Neem dan contact op met een van onze specialisten. In het assortiment van Hairmasters vindt u haarstukken, pruiken en toupets voor mannen, vrouwen en ook voor kinderen. We hebben een ruime variatie in haarstijlen, modellen, maten, kleuren en haartypen. Verder is het bij ons mogelijk om te kiezen voor echt haar of synthetisch haar. Een haarstuk op maat laten maken door één van onze haarspecialisten is ook mogelijk. Dit haarstuk wordt dan volledig op uw wensen en behoeften afgestemd, waardoor het draagcomfort en de uitstraling optimaal is. Wanneer u klachten ervaart van alopecia areata, bezoek dan één van onze vestigingen of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Oplossingen voor mannen

Zoals we al eerder schreven kan de ziekte ook optreden bij mannen. Een haarstuk voor mannen zou uitkomst kunnen bieden. Met een haarwerk of toupet van Hairmasters zal niemand in uw naaste omgeving zien dat u een toupet draagt en kunt u de ziekte goed camoufleren. Bij het kiezen van een haarstuk wordt er gekeken naar het haartype, de kleur, de vorm van uw hoofd en wordt er uiteraard rekening gehouden met de kale plekken die zijn opgetreden. U krijgt tips voor de juiste styling waardoor het haarstuk perfect aansluit op de rest van uw haar. Niemand kan het van echt onderscheiden!

Oplossingen voor vrouwen

Zelfs wanneer u prachtig lang haar heeft kan de ziekte alopecia areata zorgen voor kale plekken. Een haarstuk, of een haaraanvulling kan hierin goed uitkomst bieden. De haaraanvullingen van Hairmasters kunnen semipermanent of zelfs permanent bevestigd worden. Afhankelijk van uw keuze gebruiken we speciale medicinale lijmsoorten of tape om de haren te bevestigen en zo de kale plekken te camoufleren. Daarnaast is het mogelijk om de haaraanvulling met uw eigen haar te verbinden met behulp van ringetjes of clips. De haarspecialisten van Hairmasters zorgen ervoor dat uw aanvullende haar zo past dat niemand ziet dat u een haaraanvulling draagt. U kunt optimaal genieten van uw prachtige haardos en u zult geen last meer hebben van de kale plekken die zijn veroorzaakt door de haarziekte!

Neem contact op

Wilt u graag een afspraken maken om te zien welk haarstuk het beste bij u past in het geval van alopecia areata? Of wilt u geïnformeerd worden over de diverse bevestigingsopties die we hanteren? Kom dan bij ons langs voor een vrijblijvend advies en u situatie verder te beoordelen! Ook kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar 054 – 67 29 226 0546 – 65 69 28 of een e-mail te sturen naar info@hairmasters.nl.

De vestigingen van Hairmasters zijn verspreid door heel Nederland. Via ons handige overzicht vindt u eenvoudig een vestiging bij u in de buurt! Hairmasters is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 14.00 uur. Tot snel!

Neem contact op!

Wij werken o.a. samen met: