info@hairmasters.nl Bellen Whatsapp

Alopecia areata

Alopecia areata de letterlijke vertaling daarvan is ‘pleksgewijze kaalheid’. Maar wat is alopecia areata nu precies? Het is te omschrijven als een goedaardige haarziekte. Het is een ziekte aan de wortels van het haar. Areata staat voor pleksgewijze en alopecia betekent kaalheid. Mensen met alopecia areata krijgen ronde of ovale plekken op het hoofd. Daarnaast kunnen ook je wenkbrauwen, wimpers of ander lichaamshaar aangetast worden. Dit kan binnen enkele dagen, maar meestal ziet u kale plekken verschijnen binnen enkele maanden tot jaren.

De aandoening alopecia areata is geen zeldzame aandoening. Het komt bij ongeveer 0,05 tot 0,1 procent van de bevolking voor. Er is geen onderscheid in mannen en vrouwen, beiden kunnen de ziekte krijgen. Zelfs bij kinderen kan deze ziekte voorkomen, ook wanneer deze nog erg jong zijn. De ziekte ontstaat wel vaak voor het veertigste jaar en hierin ontstaan dan ook de eerste kale plekken.

Krijgt u last van haarverlies neem dan altijd eerst contact op met uw huisarts. Uw huisart kan de ziekte bij u vaststellen en eventuele andere oorzaken of ziektes bij u behandelen. Daarna kunt u nadenken over het camoufleren van uw kaalheid. De professionele haarspecialisten van Hairmasters denken hierbij graag met u mee.

Ontstaan van de haarziekte

Een echte alopecia areata oorzaak is niet aan te wijzen. Het is een ziekte met een ontsteking van de haarwortels als gevolg. Er ontstaat een plaatselijk ontstekingsreactie rond de haarwortels en hierdoor wordt de wortel belemmert in de functie. Dankzij deze ontsteking worden misvormde haren geproduceerd die heel snel afbreken. 

Het kan ook zo zijn dat uit de aangetaste wortels helemaal geen haren meer groeien. Wat bij deze ziekte wel belangrijk is om te weten. De haarwortels worden in de meeste gevallen niet blijvend beschadigd. 

Wanneer de ontsteking verdwenen is, kan de haarwortel weer gewoon functioneren en kan de haargroei terugkeren. Bij sommige mensen komt de ziekte echter weer terug en ontstaan er nieuwe kale plekken na verloop van tijd. In ernstige gevallen komt het haar nooit meer terug.

De oorzaak van de haarziekte alopecia areata is onbekend, maar er wordt nu vanuit gegaan dat het gaan om een auto-immuunziekte. Het eigen afweermechanisme van het lichaam reageert te sterk op de eigen haarwortel. Het kan ook gebeuren dat alopecia areata zich openbaart na een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen. 

Dit zijn dan echter niet de werkelijke oorzaken, de ziekte is al aanwezig en de infectie of de medicijnen zorgen er alleen maar voor dat de ziekte echt doorbreekt.

Een alopecia areata behandeling is niet voorhanden. Crèmes, lotions en shampoos die zeggen haarverlies tegen te gaan, zijn niet bewezen effectief voor de behandeling alopecia areata bij vrouwen of mannen. Alopecia areata genezen is dus een kwestie van tijd, het verloop van alopecia areata bij u en daarmee de ernst van uw ziekte. In ernstige gevallen van alopecia komen haren niet meer terug en zult u moeten leren omgaan met uw kaalheid.

Herkennen van alopecia areata

Wanneer u vermoedt dat er alopecia areata is opgetreden, dan zijn er manieren om dit herkennen. De plekken waar de haarwortels worden aangetast zijn vaak ovaal of rond. Ze beginnen als kleine kale plekken. 

In deze plekken vallen eigenlijk alle haren uit en de huid eromheen is niet aangetast en hier is een normale haargroei te zien. Vaak zijn het witte plekken, omdat de huid eronder nog nooit zon heeft gezien.

Dit kan een plek zijn, maar het kunnen ook meerdere plekken zijn. Op de plek zelf is aan de huid bij alopecia areata niets te zien, er zullen geen littekens of iets dergelijks ontstaan. Heeft u wel te maken met littekens, dan kunt u te maken hebben met alopecia cicatricialis. Raadpleeg in dit geval altijd een arts, u kunt te maken hebben met een infectie die littekens veroorzaakt. Hierbij zal de oorzaak aangepakt moeten worden, wilt u niet al uw haar verliezen.

Alopecia areata kan in vlagen optreden. Er is vaak geen jeuk of pijn en u zult er in eerste instantie zelf weinig van merken. We horen vaak dat het eerst door familie of vrienden wordt opgemerkt, want in sommige gevallen zit de kale plek bovenop uw hoofd en zult u het zelf minder goed kunnen zien. 

Haarstukken om alopecia areata te verbergen

kaalheid kan tot gevolg hebben dat u somber of depressief wordt. Uw haar is immers een belangrijk onderdeel van uw eigen identiteit. Niemand zit erop te wachten om kaal te worden. Mannen niet, maar vrouwen zeker ook niet! Met behulp van een pruik, haarwerk of toupet helpen wij u graag om uw zelfvertrouwen weer terug te krijgen en uw kale plekken te camoufleren. 

In veel gevallen zal de verzekering een vergoedingsregel hanteren nadat de huisarts uw diagnose gesteld heeft. In het assortiment van Hairmasters vindt u haarstukken, pruiken en toupets voor mannen, vrouwen en ook voor kinderen. We hebben een ruime variatie in haarstijlen, modellen, maten, kleuren en haartypen. Verder is het bij ons mogelijk om te kiezen voor echt haar of synthetisch haar. 

Een haarstuk op maat laten maken door één van onze haarspecialisten is ook mogelijk. Dit haarstuk wordt dan volledig op uw wensen en behoeften afgestemd, waardoor het draagcomfort en de uitstraling optimaal is. Wanneer u klachten ervaart van alopecia areata, bezoek dan één van onze vestigingen of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Oplossingen voor mannen

Zoals we al eerder schreven kan de ziekte ook optreden bij mannen. Een haarstuk voor mannen zou uitkomst kunnen bieden. Met een haarwerk of toupet van Hairmasters zal niemand in uw naaste omgeving zien dat u een toupet draagt en kunt u de ziekte goed camoufleren. 

Bij het kiezen van een haarstuk wordt er gekeken naar het haartype, de kleur, de vorm van uw hoofd en wordt er uiteraard rekening gehouden met de kale plekken die zijn opgetreden. U krijgt tips voor de juiste styling waardoor het haarstuk perfect aansluit op de rest van uw haar. Niemand kan het van echt onderscheiden!

Oplossingen voor vrouwen

De ziekte alopecia areata zorgt voor kale plekken op uw hoofd. Deze zijn vaak lastig te camoufleren, ook als u van uzelf lang haar heeft. Een haarstuk, of een haaraanvulling kan hierin goed uitkomst bieden. De haaraanvullingen van Hairmasters kunnen semipermanent of zelfs permanent bevestigd worden. Afhankelijk van uw keuze gebruiken we speciale medicinale lijmsoorten of tape om de haren te bevestigen en zo de kale plekken te camoufleren. 

Daarnaast is het mogelijk om de haaraanvulling met uw eigen haar te verbinden met behulp van ringetjes of clips. De haarspecialisten van Hairmasters zorgen ervoor dat uw aanvullende haar zo past dat niemand ziet dat u een haaraanvulling draagt. U kunt optimaal genieten van uw haar en u zult geen last meer hebben van de kale plekken die zijn veroorzaakt door de haarziekte!

Wilt u graag een afspraak maken om te zien welk haarstuk het beste bij u past in het geval van alopecia areata? Of wilt u geïnformeerd worden over de diverse bevestigingsopties die we hanteren? Kom dan bij ons langs in een van onze vestigingen voor een vrijblijvend advies en om uw situatie verder te beoordelen! Ook kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar 0546729226 of een e-mail te sturen naar info@hairmasters.nl.

Wij werken o.a. samen met: