info@hairmasters.nl Bellen Whatsapp

Haarverlies door chemotherapie

Haaruitval kan veel verschillende oorzaken hebben. Het wordt niet altijd direct veroorzaakt door een ziekte, maar soms kan haaruitval door medicijnen als bijwerking optreden. Een van de meest voorkomende voorbeelden hiervan is chemo haaruitval.

Zeker voor vrouwen, maar ook voor veel mannen is je haar verliezen een pijnlijk moment in het ziekteproces. Uw haar valt uit en opeens is het ook aan de buitenkant zichtbaar dat u ziek bent. Dit kan uw zelfvertrouwen ernstig beïnvloeden, juist op het moment dat u al genoeg andere dingen aan uw hoofd hebt.

Wat te doen bij haarverlies door chemo

Wordt je kaal van chemo hangt af van het type chemotherapie dat je krijgt. Hoewel er bepaalde chemotherapieën zijn waarbij er geen haaruitval optreedt, hebben de meeste chemo een pijnlijke hoofdhuid en haaruitval als gevolg. Helaas is het lastig om dit type haaruitval te behandelen, aangezien het een bijwerking is van de behandeling van kanker. 

Het dragen van een ijskoude muts tijdens de chemokuur kan het haarverlies wel verminderen. Bloedvaten in het hoofd vernauwen door de kou, waardoor er minder schadelijke stoffen in de haarwortel cellen terecht komen, wat kan leiden tot minder haaruitval. 

Er kan ook haaruitval bij bestraling optreden. Omdat deze behandelmethode zich echter richt op een specifiek gebied in het lichaam, in plaats van het hele lichaam, zal er alleen haar uitvallen op plekken die daadwerkelijk bestraald zijn. 

Het duurt bij zowel bestralingen als een chemokuur zo’n twee tot drie weken voordat het haar begint uit te vallen. Dit gaat met plukken tegelijk, waarnaar na een paar dagen meestal al het meeste haar is verdwenen. Een pruik bij chemokuur of bestraling kan in zulke gevallen een uitkomst bieden. Een pruik bij haaruitval biedt de mogelijkheid om dit (tijdelijk) voor de buitenwereld te verbergen. 

Pruik en haargroei na chemo

Ook om de periode te overbruggen tot er weer haargroei na chemo therapie optreedt, zijn pruiken een ideale oplossing. Blijvende kaalheid na chemo kan voorkomen, maar meestal zal de haargroei 1 maand na chemo beëindiging weer zichtbaar zijn. 

Uw haar zal als kleine donshaartjes terugkeren, maar zal met dezelfde snelheid als voor uw chemo haarverlies van zo’n 1cm per maand groeien. Wel kan het zijn dat uw haar qua kleur of structuur anders is dan voor de chemo. 

Wij kunnen ons voorstellen dat u uzelf nog niet comfortabel genoeg voelt met uw nieuwe natuurlijke kapsel om direct zonder haarstuk weer naar buiten te gaan. Gelukkig heeft het dragen van hoofdbedekking bij (tijdelijke) kaalheid heeft geen negatieve gevolgen voor het teruggroeien van uw natuurlijke haar na de chemo kuur. U kunt uw pruik na chemo dus gerust nog een tijdje dragen totdat u zelf weer gelukkig bent met uw eigen haar. 

Het is echter wel belangrijk dat u uw hoofdhuid goed verzorgt. Onze haarexperts zullen u hier in adviseren. 

Onze haarspecialisten staan voor u klaar

Bij Hairmasters zijn wij gespecialiseerd in het maken van pruiken voor chemopatiënten. Met meer dan 55 jaar ervaring in het maken van haarwerken als pruiken, haarstukken en toupets, denken wij graag mee met uw situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of een afspraak te maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek in één van onze vestigingen. U kunt ons bereiken door te bellen naar 0546 – 65 69 28 of een e-mail te sturen naar info@hairmasters.nl. Onze haarspecialisten adviseren u graag.


Neem contact op!

Wij werken o.a. samen met: