Haaruitval, wat zijn de verschillende oorzaken?

Wanneer u ouder wordt kunt u te maken krijgen met haaruitval, dunner haar, inhammen en kaalheid. Het is iets wat bij mannen meer voorkomt dan bij vrouwen. Bij mannen is een van de meest voorkomende oorzaken erfelijkheid. Het is echter niet altijd gezegd dat haaruitval een erfelijke oorzaak heeft. Naast het natuurlijke proces kunnen er ook andere oorzaken zijn. 

Zo kan alopecia androgenetica een oorzaak van haaruitval zijn. Dit komt vooral voor bij mannen maar ook vrouwen kunnen hier last van krijgen. Ongeveer 70% van de mannen krijg met deze vorm van kaalheid te maken en het is een proces wat heel langzaam gaat. Daarom wordt deze vorm van haaruitval ook wel mannelijke kaalheid genoemd. De oorzaak is de gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron of DHT. De term is niet helemaal passend want ook vrouwen kunnen er last van krijgen. Bij mannen zal het haar op de kruin of bij de inhammen in eerste instantie minder worden en dit zal zich langzaam verder uitbreiden. Bij vrouwen zal het haar eerst op de middellijn van het hoofd dunner worden en later uitvallen. Deze vorm van haaruitval is 

Alopecia areata kan een andere oorzaak van haaruitval zijn, hierbij valt het haar plotseling uit waardoor kale plekken kunnen ontstaan in het haar. Deze vorm van haaruitval komt minder voor en ongeveer 2% van mensen kan met deze vorm van haarverlies te maken krijgen. Dit kan voorkomen bij mannen en vrouwen en op verschillende leeftijden. Het is een ziekte die eenmalig kan optreden en weer kan verdwijnen.

Stress kan ook een oorzaak zijn van haaruitval. Wanneer er ernstige stress in u leven is, dan kan dit leiden tot een toename in haaruitval. Als dit bij u het geval is, dan is het zaak om de stress zo snel mogelijk te verminderen. Stress verhoogt het adrenaline niveau in het lichaam en dit kan haaruitval verergeren. Wanneer adrenaline in de hoofdhuid met talgklieren in aanraking komt, wordt er melkzuur geproduceerd, dit is slecht voor de hoofdhuid en de haargroei.

Het is altijd verstandig om met uw huisarts te praten over mogelijke oorzaken van haaruitval. Uw arts kan u adviseren over de oorzaken en wat er mogelijk nog aan te doen is. Hairmasters kan de oorzaak niet voor u wegnemen maar wij bieden u wel een oplossing om uw haarverlies te compenseren.

Neem contact op met Hairmasters

Wilt u weten wat Hairmasters voor u kan doen wanneer u last heeft van haaruitval? Neem contact met ons op en we zullen altijd ons best doen om binnen vijf werkdagen een intakegesprek in te plannen. Voor een gesprek kunt u langskomen op één van onze vestigingen, ons online contactformulier invullen of bellen naar 054 – 67 29 226. Onze haarspecialisten staan u graag te woord en geven u uitgebreid advies over onze oplossingen bij kaalheid.

Wij werken o.a. samen met: