info@hairmasters.nl Bellen Whatsapp

Haaruitval, wat zijn de verschillende oorzaken?

Wanneer u ouder wordt kunt u te maken krijgen met haaruitval, dunner haar, inhammen en kaalheid. Het is iets wat bij mannen meer voorkomt dan bij vrouwen. Bij mannen is een van de meest voorkomende oorzaken erfelijkheid. Het is echter niet altijd gezegd dat haaruitval een erfelijke oorzaak heeft. Naast het natuurlijke proces kunnen er ook andere oorzaken zijn. Voordat we verder ingaan op de verschillende oorzaken van haaruitval, is het goed om te weten hoe het natuurlijke groeiproces van haren verloopt.

Het natuurlijke proces van haaruitval

Iedere haar op het lichaam heeft een natuurlijke cyclus. Hoe groeit een haar en door welke verschillende fases gaat een haar? Elke individuele haar op het hoofd heeft een cyclus waarbij drie fases doorlopen worden. Iedere haar begint te groeien, en dat noemen we dan ook logischerwijs de groeifase, daarna gaat de haar door in de overgangsfase om tenslotte tot de afbraakfase te komen. Een complete cyclus van een haar duurt ongeveer tussen de twee tot zeven jaar. 

De groeifase is daarbij het langst en deze duurt tussen de twee tot zeven jaar, afhankelijk van de soort haar. De overgangsfase van een haar is heel kort en duurt maar twee tot drie weken. In deze fase stopt de haar met groeien en maakt zich los van de bloedtoevoer. In de afbraakfase komt de haar compleet los en valt deze uit. Het is dus helemaal niet vreemd als er wat haren uitvallen tijdens het douchen en wanneer u haren terug vindt op het kussen of in de haarborstel. Het wordt een ander verhaal wanneer de haren uitvallen en er te weinig haren terug voor in de plaats komen, dan is er sprake van haaruitval en kunnen er kale plekken op het hoofd ontstaan.

Haaruitval

De oorzaken van haaruitval

Alopecia androgenetica kan een oorzaak van haaruitval zijn. Dit komt vooral voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen hier last van krijgen. Ongeveer 70% van de mannen krijg met deze vorm van kaalheid te maken en het is een proces wat heel langzaam gaat. Daarom wordt deze vorm van haaruitval ook wel mannelijke kaalheid genoemd. De oorzaak is de gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron of DHT. De term is niet helemaal passend want ook vrouwen kunnen er last van krijgen. Bij mannen zal het haar op de kruin of bij de inhammen in eerste instantie minder worden en dit zal zich langzaam verder uitbreiden. Bij vrouwen zal het haar eerst op de middellijn van het hoofd dunner worden en later uitvallen. Deze vorm van haaruitval is geen ziekte of aandoening, het is een verschijnsel van veroudering en is in de meeste gevallen erfelijk.

Alopecia areata kan een andere oorzaak van haaruitval zijn, hierbij valt het haar plotseling uit waardoor kale plekken kunnen ontstaan in het haar. Deze vorm van haaruitval komt minder voor en ongeveer 2% van mensen kan met deze vorm van haarverlies te maken krijgen. Dit kan voorkomen bij mannen en vrouwen en op verschillende leeftijden. Het is een ziekte die eenmalig kan optreden en weer kan verdwijnen.

Stress kan ook een oorzaak zijn van haaruitval. Wanneer er ernstige stress in u leven is, dan kan dit leiden tot een toename in haaruitval. Als dit bij u het geval is, dan is het zaak om de stress zo snel mogelijk te verminderen. Stress verhoogt het adrenaline niveau in het lichaam en dit kan haaruitval verergeren. Wanneer adrenaline in de hoofdhuid met talgklieren in aanraking komt, wordt er melkzuur geproduceerd, dit is slecht voor de hoofdhuid en de haargroei.

Andere oorzaken van haaruitval kunnen ziektes zijn, zoals aandoeningen aan de schildklier. Verder wil het ook voorkomen dat haaruitval ontstaat bij mensen met een te laag gewicht. Bij sommige medicijnen kan haaruitval een bijwerking zijn en kan dit de oorzaak van haaruitval zijn. Een oorzaak die ook voorkomt is een tekort aan ijzer in de voeding.

Als u last heeft van haaruitval, dan is het altijd verstandig om met uw huisarts te praten over mogelijke oorzaken van haaruitval. Uw arts kan u adviseren over de oorzaken en wat er mogelijk nog aan te doen is. Hairmasters kan de oorzaak niet voor u wegnemen, maar wij bieden u wel een oplossing om uw haarverlies te compenseren.

Neem contact op met Hairmasters

Wilt u weten wat Hairmasters voor u kan doen wanneer u last heeft van haaruitval? Neem contact met ons op en we zullen altijd ons best doen om binnen vijf werkdagen een intakegesprek in te plannen. Voor een gesprek kunt u langskomen op één van onze vestigingen, ons online contactformulier invullen of bellen naar 0546 – 65 69 28 of een e-mail te sturen naar info@hairmasters.nl. Onze haarspecialisten staan u graag te woord en geven u uitgebreid advies over onze oplossingen bij kaalheid.
Neem contact op!

Wij werken o.a. samen met: