info@hairmasters.nl Bellen Whatsapp

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is een van de meest voorkomende vormen van haaruitval bij volwassenen. Het gaat hier ook wel om het mannelijke type haaruitval, in het Engels wordt het ‘male-type alopecia’ of ‘male-pattern baldness’ genoemd. Naar schatting krijgt 70% van de Nederlandse mannen op een gegeven moment in het leven hiermee te maken. Er zijn gevallen bekend waarbij de haaruitval al in de puberteit van start gaat. 

Bekendste symptoon is dat er plekken aan de zijkanten van het hoofd ontstaan en dat het haar op het hoofd bovenop steeds dunner wordt. Gevolg is een kale plek midden op het hoofd. Daarnaast zien wij vaak mannen met een terugtrekkende haargrens, waardoor het haar steeds verder weg komt te zitten. 

Er zijn bij alopecia androgenetica verschillende patronen mogelijk en erfelijkheid speelt een ontzettend belangrijke rol. Ondanks dat het een veelvoorkomende haar aandoening bij mannen is, komt alopecia androgenetica bij vrouwen ook zeker voor. Er zijn gevallen bekend waarbij vrouwen last krijgen van alopecia androgenetica en ook hier speelt erfelijkheid naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke rol.

Ontstaan van alopecia androgenetica

Eigenlijk is kaalheid bij mannen een normaal verschijnsel. Wanneer dit zich uit, is afhankelijk van je genen. Bij de ene man begint het al op heel jonge leeftijd en gaat het heel snel. Bij anderen begint het op latere leeftijd en verloopt het proces heel langzaam. Zoals we aangaven kan alopecia androgenetica ook bij vrouwen ontstaan. 

Om de ziekte beter te kunnen begrijpen moeten we de groei van de haren toelichten. Alle haren op het hoofd groeien gelijktijdig en haren hebben maar een beperkte tijd dat ze kunnen groeien. Er zijn drie fasen van haargroei:

  1. De anagene fase
  2. De katagene fase
  3. De telogene fase

De drie fases van haargroei

De anagene fase, de groeifase van het haar en ongeveer 66 tot 96 procent van de haren bevinden zich in deze fase. De haren zijn in deze fase dik, sterk en goed van kleur. Hierna gaat de haar door naar de katagene fase, de fase waarin de groei van het haar is gestopt. De haar zit dan nog wel vast in de hoofdhuid maar het haarzakje begint te verschrompelen. Het haar wordt dunner en is minder goed van kleur. Ongeveer tussen de 0 en 6 procent van de haren op het hoofd zitten in deze fase.

De derde fase is de telogene fase, in deze fase valt het haar uit. Als een haar in deze fase zit, dan ontstaat er wel direct in hetzelfde haarzakje een nieuwe haar met een nieuwe cyclus. Tussen de 2 en 18 procent van de haren op het hoofd zit in deze fase. Bij alopecia androgenetica is er een gevoeligheid van de haren voor het mannelijke hormoon DHT. Het hormoon heeft de gevolgen dat de groeifase korter wordt en een relatieve toename in het aantal haren dat in de uitval fase zit. Uiteindelijk zullen de haarwortels verschrompelen en hierna is nieuwe haargroei niet meer mogelijk. Ook alopecia androgenetica bij vrouwen verloopt via dit patroon.

Oorzaken en behandelmethodes voor haarverlies

Of en hoeveel haar je verliest is afhankelijk van je genen. Wie alopecia androgenetica krijgen is dan ook niet vooraf te bepalen. Stress, medicijngebruik, een auto immuunziekte of voeding kunnen hierbij ook een rol spelen. Androgene alopecia zorgt ervoor dat je haar dunner wordt en dat deze op sommige plekken zelfs helemaal verdwijnt. Vrouwen krijgen vaak geen echte kale plekken, maar merken wel zeker dat hun haar dunner wordt. Hierdoor kun je alsnog de huid onder het haar zien. Bij ​​alopecia areata krijg je ronde kale plekken en kun je zelfs al je haar verliezen. 

Er is geen behandeling van alopecia mogelijk dus ook een alopecia androgenetica behandeling is niet voorhanden. Crèmes, lotions en shampoos die beweren dat ze haarverlies tegengaan, hebben helaas geen bewezen werking. Mannelijke kaalheid gaat u nu eenmaal niet tegen en ook haarverlies volgens het vrouwelijk patroon, door bijvoorbeeld de menopauze, is niet te stoppen. Uiteraard raden wij altijd aan om aanvullend onderzoek te laten doen bij uw huisarts, indien u ineens last krijgt van haarverlies. Dan weet u zeker wat u overkomt en kunt u zich goed over de mogelijkheden laten informeren. 

Ontvang advies voor alopecia androgenetica van Hairmasters

Inmiddels hebben wij meer dan 55 jaar ervaring met het maken van haarwerken. Onze haarspecialisten weten welke impact haarverlies op uw leven kan hebben. Bent u bijna al het haar bovenop uw hoofd kwijt? Of merkt u dat het midden op het hoofd dunner wordt? Wij weten dat dit grote gevolgen kan hebben voor uw gemoedstoestand. Uw haar is immers uw visitekaartje. Haarverlies kan daarom gepaard gaan met somberheid en depressie. Uw kaalheid camoufleren is dan een oplossing die voor veel verlichting kan zorgen.

Heeft u last van erfelijke kaalheid of alopecia androgenetica en wilt u graag een afspraak maken om te zien welke mogelijkheden er zijn om dit te camoufleren, bijvoorbeeld met een pruik of toupet? Kom dan vrijblijvend bij ons langs voor een advies op maat in een van onze vestigingen en laat uw situatie verder beoordelen! U kunt ons ook bereiken door te bellen naar 0546 – 65 69 28 of een e-mail te sturen naar info@hairmasters.nl. Onze haarspecialisten adviseren u graag over de mogelijkheden.

Wij werken o.a. samen met: