info@hairmasters.nl Bellen Whatsapp

Vacuüm haarwerk

Haar

Geschreven door Hairmasters in Klanten.

Vacuüm haarwerk

Ik ben Jennifer (26 jaar oud) en ik heb alopecia universalis sinds ik 13 jaar oud was.
Ik heb veel verschillende soorten haarwerken gehad door de tijd heen. En ik zou mijn ervaringen daarmee graag met jullie delen.

Ooit begon ik met synthetische pruikjes. Dit was makkelijk te onderhouden, maar het zag er erg onnatuurlijk uit. Ik wilde iets mooiers, dus ging ik over                                                                              naar pruikjes van echt haar. Ik was zeer tevreden met hoe goed dit eruit zag, maar ik ben altijd onzeker geweest over het feit dat het nooit heel goed vast zat. Ik durfde niet te sporten en ik ging niet naar pretparken. Als ik moest fietsen tegen de wind in hielt ik ook mijn hart vast. Altijd bang om mijn haar te verliezen.

Een soort van oplossing was het gebruiken van dubbelzijdig tape. Maar daarvan werd de binnenkant van mijn haarwerk vies/plakkerig (dit kreeg je nooit meer goed weg) en de tape van mijn hoofd afhalen was pijnlijk. Ik vond het tijd voor minder gedoe en meer plezier.

Ik ben op internet gaan zoeken naar permanent vastzittende haarwerken. Ik kwam toen uit bij ‘Hairmasters Rosanna’. Ik las namelijk dat zij haarwerkjes op de hoofdhuid konden plakken met speciale lijm.
Na een fijn intake gesprek kwam ik tot de conclusie dat het plakken van mijn haarwerk eigenlijk geen optie was. Deze techniek is alleen bedoeld voor toupets. Plakken van geheel haarwerk is moeilijk en ik zou 1x in de maand terug moeten komen om het haarwerk te wisselen. Wat ook inhoud dat ik meerder haarwerken nodig zou hebben. Kortom: veel gedoe, veel tijd en veel geld.

Wel kwamen ze met een hele andere optie: een haarwerk op maat, met een latex binnenkant wat “vacuüm” trekt op je hoofd.  Dit haarwerk heeft mijn leven echt veranderd. Doordat de binnenkant goed aansluit op je hoofd en “vacuüm” trekt, blijft het haarwerk super goed zitten. Ik kan letterlijk op mijn kop staan en dan nog valt het er niet vanaf.

Belangrijk bij laten aanmeten van het haarwerk is dat het haarwerk niet te dicht langs de oren moet zitten, anders heb je kans dat het in je oor gaat ‘snijden’. Maak de ‘bakkebaarden’ niet te groot en maak het in de nek niet te breed. Dat zou er anders voor zorgen dat het niet goed aansluit. Eigenlijk moet het dezelfde vorm van standaard haarwerk hebben, maar dan strak om je hoofd.

Mij werd verteld dat dit haarwerk ongeveer een half jaar mee zou gaan. Maar Ik draag deze pruik nu al ruim een jaar en het haarwerk zit nog altijd goed en is nog steeds heel mooi. Een goede verzorging van het haarwerk is hiervoor denk ik wel nodig.

Haarverzorging:
Ik was het haarwerk 1 keer per week. Ik heb gemerkt dat als ik het vaker doe, het een  haarwerk snel pluizig wordt.
De binnenkant was ik met normale zeep, gewoon een geurtje dat ik lekker vind. Dit kan shampoo zijn, dit kan handzeep zijn. Het gaat er vooral om dat het ontvet wordt.

Het haar was ik met een shampoo en conditioner van het merk Sensus Illumyna. Ik heb in de afgelopen jaren heel veel verschillende producten geprobeerd van verschillende pruikenwinkels/kappers, maar deze shampoo en conditioner zijn gewoon het fijnst. Het haar blijft er heel lang mooi, glad en glanzend van. Van de conditioner moet je ook maar weinig gebruiken want anders glijden alle elastiekjes uit je haar.

Je kan het haar na het wassen, liggend laten opdrogen. Maar je kan het ook laten op drogen op je hoofd. Als je dat doet gaat het haar zich meer vormen naar je hoofd/gezicht. Dat ziet er mooi uit.  Ik maak het haar wel eerst handdoek droog en kam het door voor ik het opzet.
Ook de binnenkant  van het haarwerk droog ik eerst goed af. Een te natte binnenkant blijft niet goed zitten. Het moet alleen een beetje vochtig zijn.

Als ik een droog haarwerk opzet, maak ik de binnenkant ook altijd eerst een beetje vochtig met een nat washandje. Dan blijft het haarwerk daarna het beste zitten.

Krullen maken:
Dit haar is heel erg geschikt voor het maken van krullen. Natuurlijk kun je dat met een krultang doen, maar het kan ook met de slag die al in het haar zit. Dat ziet er heel gaaf en natuurlijk uit.

Dit gaat het beste nadat ik het haar gewassen heb. Als het handdoek droog is, zet ik het haarwerk op. Ik knijp met de handdoek dan al wat krullen in het haar. Vervolgens doe ik ” andrelon perfecte krul” crème door het haar heen ( het kan vast ook met iets anders). Hierna droog ik het haar met een föhn diffuser.  In dit filmpje kun je goed zien hoe het moet: https://m.youtube.com/watch?v=FXbfxxYKOb0&t=2s .

Ik raad echter aan om niet helemaal op z’n kop te staan zoals dit meisje dat doet tijdens het föhnen. Het haar van de pruik gaat dan door de war en dan krijg je snel klitten. Als het haar helemaal droog is, heb je dat probleem niet. Kam het haar niet meer als je eenmaal je krullen hebt, dan zijn ze weg.

Slapen:
Thuis slaap ik nooit met mijn haarwerk op, een muts vind ik namelijk veel comfortabeler. Maar op mijn werk slaap ik tijdens mijn nachtdiensten wel met het haarwerk op. Dat gaat prima. Het haarwerk blijft goed zitten, doet geen pijn en beschadigt niet. Het zit nog precies hetzelfde als ik weer wakker wordt. Ik doe het haar wel altijd in een staart of knot om te zorgen dat ik geen klitten krijg.

Sporten:
Ik doe aan hardlopen en dit gaat heel goed met het haarwerk op. Waar zweet bij een normale pruik gevangen blijft tussen het binnenwerk van de pruik en je hoofdhuid, kan het nu naar buiten door de kleine gaatjes die in het silicone binnenwerk zitten.
Ik denk dat het haarwerk mede hierdoor tijdens sporten of op een warme zomerdag ook niet heel warm wordt.

Haar opsteken:
Doordat het haar nu “vast’ zit op je hoofd, is het makkelijker om je haar op te steken. Ik heb al veel leuke dingen met dit haar kunnen doen. Een staart, knot, vlecht. Ik heb ook gekozen voor lange haren zodat ik er veel leuke dingen mee kan doen.

Ik maak echter het nooit iets wat heel strak is omdat je anders misschien de randen van het haarwerk zou kunnen zien. Iets leuks maken van je haar is een kwestie van veel oefenen.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Veel liefs, Jennifer.

Deel dit artikel

Terug naar overzicht

Reageren op dit artikel

Haar

Wij werken o.a. samen met: